Pages

Banyakkan Berselawat....

Banyakkan Berselawat....

20 July 2011

~RINDUKU BERTAMU LAGI~

Dengan nama Allah yang sangat pemurah lagi sangat mengasihi. Segala puji bagi Allah sebenar-benar pujian. Selawat dan salam tercurah kepada sebaik-baik makhlukNya,penghulu kita Nabiصلى الله عليه وآله وسلم dan juga kepada keluarga dan para sahabatnya dan pengikut-pengikutnya.

Sudah lama rupanya jari ini tidak menaip di blog sendiri. Sejak akhir-akhir ini suka sangat membaca di blog orang lain. Kadangkala jelesnya banyak idea orang menulis. Tapi diri ni alahai kenapa la tak terkeluar idea. Tapi tiba-tiba teringat sewaktu menyertai bengkel penulisan, kata penceramah itu, idea ini datang bilamana jari mula menaip sesuatu. Selain itu amalkan budaya membaca. Betulkan sahabat HBBku? =)

Sewaktu balik dari kerja tadi tiba-tiba terdetik di fikiranku, terlalu banyak nikmat yang Allah kurniakan pada diri kita kan. Kalau dihitung nikmat Allah ini dengan menggunakan air laut sebagai dakwatnya, pasti tidak mencukupi untuk menulisnya. Subhanallah, banyaknya pemberian Allah pada hambaNya. Sesungguhnya Allah bersifat Ar-Rahman dan Ar-Rahhim.
Saya teringat pesanan senior saya ini(Tn Hj Norazman bin Mohd Samsuddin) semasa saya habis SPM. Kata beliau kalau adik-adik tak percaya yang Allah itu akan sentiasa memakbulkan permintaan kita, adik2 tulis impian adik2 dalam satu kertas kecil dan simpan dalam laci. Bila dah besar nanti adik2 buka kembali kertas2 yang adik tulis itu. Hah! Tahu apakah rasionalnya berbuat demikian? Kalau nak tahu boleh la cuba. :)

Saya tak ada laci untuk menyimpan kertas-kertas ini. Jadi saya sering menulis dalam buku-buku. Walaupun diri ini belum betul2 dewasa, bila membaca kembali impian yang ditulis, Subhanallah, betul kata senior saya ini. Allah akan memakbulkan permintaan hamba-hambanya. Allah Maha Mendengar akan apa yang kita inginkan walaupun tidak dizahirkan. Jika Allah tak bagi sekarang, mungkin Allah bagi nanti. Jika bukan nanti mungkin Allah akan bagi bonus di akhirat. Jadi, pohonlah pada Allah selalu. Allah Maha Pemberi.

Indahkan hidup ini jika kita sentiasa menjadi insan yang bersyukur dan bersabar.

Apa kaitan dengan tajuk entryku kali ini?:) Sebenarnya, diri ini amat merindui satu tempat yang pernah dicoretkan dalam entry ini. Semoga impianku ini akan dimakbulkan Allah semasa jasad dan ruh masih bersatu. Allah, terimalah hambaMu ini menjadi tetamuMu di tempat yang sangat Barakah ini. Sejak akhir2 ini, terlalu ramai sahabat2ku yang sudah menjadi tetamu Allah. Kagum melihat kesungguhan mak dan abah mengumpul duit bagi menunaikan Rukun Islam yang ke5 ini. Kadang-kadang terasa sedih kerana kadangkala abah terpaksa dahulukan duit di Tabung Haji bagi membesarkan anak2 yang masih belajar ini. InsyaAllah hajat mak dan abah juga kan dimakbulkan Allah. Ini menambahkan kerinduanku untuk turut ke sana suatu hari nanti. Allahumma amin.