Pages

Banyakkan Berselawat....

Banyakkan Berselawat....

24 April 2010

Selami rasa hati dan semangat juang seorang isteri Syuhada'(bhgian1)InsyaAllah, ana akan ceritakan kisah seorang isteri Syuhada'. Nama beliau ialah ummu Muhammad, merupakan isteri kepada seorang Syuhada',Izzudin Khalil. Izzudin Khalil merupakan seorang perjuang tertinggi Hamas. Izzudin Khalil syahid pada 26 September 2004 apabila dibom oleh Zionis.

Mereka sekeluarga pernah di halau dari bumi Palestin. Sekarang Ummu Muhammad dan tiga orang anaknya tinggal di Syria bersama-sama dengan perlarian yang lain.

Ummu Muhammad menceritakan dua kejadian sebelum suaminya syahid. Apabila suaminya sedang bertemu beberapa ikhwah,ummu Muhammad terlihat di kening suaminya tertulis kalimah "SYAHID" dan kalimah itu bercahaya. Apabila beliau memberitahu apa yang dilihatnya kepada suami beliau, Izzudin Khalil terus sujud syukur kepada Allah semoga itu adalah pertanda baik. Beberapa minit sebelum suaminya syahid, seorang jiran tetangga datang mengetuk pintu rumah beliau lalu bertanya,"Wahai Ummu Muhammad,wangian apa yang kamu sembur dirumah kamu sehingga wangiannya hingga ke rumahku?" lalu Ummu Muhammad menjawab dengan kehairanan,"Saya tidak menyembur wangaian apapun dirumahku".

Beberapa minit kemudian,Ummu Muhammad terdengar satu ledakan di kereta suami beliau. Lalu,Ummu Muhammad terus memakai Jilbabnya untuk keluar memastikan adakah yang syahid itu adalah Izzudin Khalil, ternyata suaminya telah syahid. Sebelum beliau menelefon saudara dan ahli keluarga, Ummu Muhammad mengambil wuduk dan menunaikan solat tanda syukur dan berdoa agar syahid suami beliau diterima Allah.
Ketika itu Ummu Muhammad berumur 29 Tahun. Ummu Muhammad berpesan kepada tetamu yang datang menziarahi jenazah Izzudin Khalil agar tidak mengeluarkan air mata kerana beliau sedang dianugerahkan hadiah yang begitu besar dari Allah.

Pada malam pertama kehilangan suaminya, beliau berdoa agar dapat bertemu dengan Izzudin Khalil dalam mimpi beliau,namun beliau tidak dapat tidur begitu juga pada malam kedua. Pada malam ketiga beliau tertidur lalu Alhamdulillah,beliau dapat bertemu suami tercinta di dalam mimpi. Ummu Muhammad melihat suaminya berada dalam keadaan tenang lalu soalan pertama yang beliau tanya ialah adalah suami beliau reda ke atas dirinya. Itu yang lazim Ummu Muhammad dan Izzudin Khalil bertanya sesama mereka, "Adakah kamu wahai suamiku meredaiku pada hari ini?" begitulah sebaliknya Izzudin Khalil akan bertanya pada Ummu Muhammad. Sesunguhnya reda seorang isteri terletak pada reda suaminya.