Pages

Banyakkan Berselawat....

Banyakkan Berselawat....

26 July 2010

MASA LAPANG..
“Akak ada program lagi minggu ni? Tiap2 minggu akak ada program”


Inilah pertanyaan yang sering dilontarkan kepada siapa yang memanfaatkan cutinya dengan program2 yang berfaedah. Kenapa kita perlu memanfaatkan hujung minggu kita? Cuba kita fikir, apa yang kita akan buat pada hujung minggu yang tiada kleas dan kuliah? Adakah kita betul2 manfaatkan masa lapang itu dengan kita menelaah pelajaran? Sudah tentu tidak bukan, kita akan habiskan hujung minggu dengan tidur,main game,tengok cerita dan lain2.

InsyaAllah,cara paling berkesan agar kita gunakan hujung minggu dengan berfaedah ialah dengan mengikuti program2. Subhanallah, terlalu banyak program2 yang dianjurkan oleh semua pihak pada hujung minggu. Cuma terletak kepada kemahuan dan kesungguhan kita untuk mencari dan mengikutinya.


Masih ingat pesanan Rasulullah kepada kita agar kita mengingati 5 perkara sebelum 5 perkara? Salah satunya ialah MASA LAPANG SEBELUM SEMPIT.

Masih ingat perkara yang akan disoal oleh Allah nanti? Salah satunya ialah NIKMAT MASA yang diberikan.

Masih ingat kata2 bahawa jika ingin melihat seseorang itu, lihatlah apa yang dibuat oleh seseorang itu pada MASA LAPANGnya.

Penting kan memanfaatkan masa lapang kita. Pilihan berada di tangan setiap individu. Adakah kita ingin memanfaatkan masa lapang dengan perkara yang berfaedah atau memanfaatkan masa lapang dengan perkara yang tidak berfaedah?

Wahai diri yang kerdil ini dan sahabat2, marilah kita bermuhasabah kembali bagaimana kita menggunakan nikmat masa yang Allah berikan kepada kita. Semoga kita dapat memenfaatkan masa lapang kita sebaiknya. IsyaAllah.