Pages

Banyakkan Berselawat....

Banyakkan Berselawat....

12 November 2009

Kampung Pantos


....KAMPUNG PANTOS,KUALA LIPIS, PAHANG....

Alhamdulillah, pada 7hb & 8hb Nov lepas,ana dan dua orang sahabat ana berpeluang menjejakkan kaki di kampung Pantos, salah satu perkampungan orang asli di Kuala Lipis,Pahang. Akhirnya terubat rindu ana pada Kampung Rantau, Cameron Highlands yang ana lawati pada cuti semester II lepas bersama keluarga PERKIM.

Perjalanan ke kg Pantos disambut dengan ketenangan air sungai..
Ketenangan kg Pantos
penduduk kg melihat kedatangan kami

Melihat ketenangan yang dimiliki oleh kampung ini, membuatkan setiap orang terasa tenang. Jauh dari kesibukan di ibu kota. Mungkin mereka tidak pernah hidup di ibu kota yang berteknologi tinggi,tp kedamaian yang dimiliki oleh mereka membuatkan mereka terhibur. Sukarelawan2 yg sentiasa melawat mereka membuatkan mereka tertunggu kedatangan yg seterusnya dan sekali gus membuang sifat mereka yang amat pemalu. Mula2 ana mengenali adik2 di ASDAF, asrama anak2 orang asli di Changkat Persekutuan membuatkan ana terfikir bagaimana ana ingin rapat dengan mereka kerana mereka sangat pemalu. Alhamdulillah, akhirnya ana dapat membuang sifat malu mereka bila ana bertandang ke asrama mereka. Bila bersama mereka membuatkan ana seperti seorang kakak yang memiliki adik2 yg ramai..=)

Anak2 yg pintar
Anak2 ini sangat pintar sebenarnya, jadi siapa lagi kalau bukan kita yang membantu mereka??? Ana teringat kata2 naqibah ana dalam usrah kami.."mcmn kita nak jawab di akhirat kelak jika mereka berkata kepada Allah.. Ya Allah, kami tak tahu banyak perkara tentang agamamu kerana tidak ada siapa yg beritahu kepada kami".... Jd, tugas siapa untuk berdakwah kepada mereka???

p/s: kepada adik2 ASDAF, tenek hok menang-menang(kakak sayang adik2) =)