Pages

Banyakkan Berselawat....

Banyakkan Berselawat....

30 August 2009

Pada post ana yang lepas ana meyatakan bahawa jealousnya ana pada teman seperjuangan yang masa mereka terisi dgn kerja2 di jalan Allah.. Alhamdulillah, ana masih diberi peluang oleh Allah untuk sama2 turut serta dalam medan dakwah ini kerana Allah dah janji Islam ini akhirnya akan menang, jdi rugi bagi orang2 yang tidak turut serta.
Alhamdulilah, semalam 29 Ogos ana diberi peluang oleh Allah untuk mengutip pengalaman sebagai khalifah di bumi ini.
1. Program bersama adik2 remaja
Tempat : Masjid Al-Muhtadin, Damansara Damai.
Sempena bulan Ramadan ini satu program bersama2 muslimat remaja di apartment damansara damai telah dilaksanakan di Masjid Al-Muhtadin. Ana bersama 4 orang sahabt ana, yantie,fatin,kak mizah,munirah menjadi fasilitator untuk program tersebut. Teringat ana pada zaman ana sekolah, tak ada program seperti ini, khas buat muslimat remaja. Bersyukurlah adik2ku sayang. Walaupun ana bersama mereka dari pagi sampai petang sahaja, tapi hati ana sayang sangat pada adik2 ini seperti adik ana sendiri. Adik2 yang menjadi peserta berumur 9 hingga 17 tahun.
Para peserta dikehendaki menunaikan solat sunat Dhuha. Kemudian mereka ditayangkan video Rahsia Kejadian Manusia dan Tsunami. Khusyuk adik2 mendengar,melihat dan mencatat kerana di akhir tayangan diadakan kuiz. Para peserta sangat aktif menjawab soalan kuiz sehingga fasi2 terpaksa fikir soalan spontan. Selepas itu, diadakan tazkirah Surah al-Alaq, surah pertama diwahyukan kepada Rasulullah s.a.w..
Aktiviti seterusnya selepas solat Zohor ialah Treasure Hunt. Para peserta perlu bergerak dalam kumpulan ke setiap checkpoint. Terdapat 5 checkpoint yang perlu dilalui oleh para peserta. Disetiap checkpoint para peserta perlu melaksanakan tugasan2:
1. Hafal doa dan kisah sirah Nabi.
- Fatin tanpa rasa penat mengajar adik2 membaca doa berulang-ulang kali. Adik2 perlu menghafal dan menyusun semula keratan doa.
2. Telefon buruk
- Kak mizah yang sabar perlu mengawal adik2 supaya mengikut arahan. Susah juga nak kawal adik2 yang ramai ini. Peserta pertama perlu menghafal satu hadis berkaittan puasa dan perlu memberitahu ahli kumpulan yg lain. Ahli kumpulan yang terakhir perlu menulis semula hadis yang disampaikan oleh ahli2 sebelumnya. Banyak yang merungut susah juga untuk menghafal hadis ini. Pengajarannya kita perlu bersihkan hati kita agar mudah untuk kita menghafal.
3.Susun puzzzle.
-Checkpoint ini ana yang jaga. Para peserta perlu menyusun keratan cerita godaan syaitan. Alhamdulilah, ana berasa gembira kerana di samping ana menjaga checkpoint ana dapat memberi sedikit nasihat buat adik2 yang disayangi.
4. Tadabur ayat
- Banyaknya Al-Quran atas meja kak yantie.. Para peserta perlu mencari makna2 surah yang berkaitan dengan puasa. Semoga para peserta menyedari bestnya kita baca Al-Quran jika kita tahu maknanya.
5. Ingat?
- Kak munirah ini senang aja kerja dia. bagi adik2 tengok barang2 dalam kotak selama 30 saat, kemudian para pesrta perlu menulis apa yang mereka nampak. Checkpoint ini meguji tahap ingatan para peserta.
Sebelum solat asar para peserta bermain kotak beracun. Apa ya dalam kotak itu??? Dalam kotak beracun itu mengandungi surah2 hafazan. Siapa yang kena perlulah mencuba untuk menghafal surah berkenaan. Semoga aktiviti ini memberi semangat kepada para peserta yang masih muda untuk menghafal ayat2 Al-Quran... InsyaAllah.
Ana terpaksa pulang awal kerana ana perlu menghadiri satu lagi program. Walaupun ana cuma berada sekejap sahaja dgn adik2, tetapi ana berasa puas kerana dapat turun menjayakan program untuk remaja. Semoga ana dapat bertemu lagi dgn adik2.. Adik2ku, semoga adik2 menjadi mawar berduri yang indah, yang memperjuangkan Islam..
.............bersambung.........